Svaka dijeta ima svoje posebnosti, ali s obzirom na izbor namirnica, pripremu i broj obroka, postoje i neka općenita pravila. Protivnici smo provođenja dijeta, osim u zdravstvene svrhe što je ciljano, zagovornici smo zdravog stila života.
Pri odabiru namirnica uvijek moramo paziti na preporuke pravilne prehrane.
Osnove pravilne prehrane su potrebe uzimanja raznolike i raznovrsne hrane, povećan unos integralnih žitarica (integralni kruh i tjestenina, integralna riža i sl.), voća, povrća, mahunarki u prehrani, smanjen unos hrane životinjskog porijekla, smanjen unos masnoća i rafiniranog šećera i slatkiša, smanjena upotreba soli, bez konzumacije alkoholnih pića, pojačana fizička aktivnost, te unos mnogo čiste vode.
U dijetalnoj prehrani ne preporučuje se jesti:
- Masna, jako začinjena, konzervirana i salamurena hrana;
- Trajne salame, kobasice i paštete;
- Sva dimljena i sušena mesa;
- Masna svinjetina, tovljene patke, guske;
- Svi umaci od pečenja, zaprške, majoneza i jaja u većoj količini;
- Svi masni, oštri i zreli sirevi;
- Kolači s kremom, orasima, lješnjacima i čokoladom.
U dijetalnoj prehrani preporučuje se jesti:
- Više obroka u malim, svježe pripremljenim količinama;
- Lagani biljni čajevi i mlijeko bez masnoće;
- Obrano mlijeko ili jogurt, svježi kravlji sir;
- Juhe od povrća;
- Nemasna junetina, janjetina, teletina, riba;
- Kuhani krumpir, riža, tjestenina;
- Maslinovo ulje;
- Voće kao kompot ili oguljeno;
- Sokovi i kašice od svježeg voća i povrća.
Nutricionisti često preporučuju namirnice koje su izuzetno zdrave i korisne u prehrani i nazivaju ih „super-hrana“.
Neke od takvih namirnica su uobičajena hrana i tradicionalno prisutne u prehrani: bijeli luk, borovnice, brokula, brusnice, cjelovite žitarice, ječam, crveno vino, grah, grožđe, hren, kupus, jagode, leća, rajčica, losos i druge morske ribe, jabuke, limun, masline, orasi te zeleno lisnato povrće.