Bagrem je u punom cvatu.
Obratite pozornost dok prilazite šumi, drvo bagrema je nadaleko primjetljivo.
U zelenilu šume ističe se zbog bijelih cvijetova.
Cvijetovi se smiju jesti i sirovi, osim što prekrasno mirišu imaju slatki medni okus.
Nemojte pretjerati sa ukusnim cvjetićima jer mogu izazvati želučane probleme.
Berite cvjetove koji su svježe otvoreni ili još u pupoljcima.
Pohani bagrema
Ostavite bagrem u grozdovima, a peteljku stabljike koristite kao držak.
Napravite smjesu za palačinke, ali malo gušću.
Umočite grozd u smjesu i stavite na vrelu mast.
Pecite dok se ne zacrveni.
Izvadite pohani grozd na papir da se upije mast.
Možete posipati sa šećerom u prahu.
Čaj od bagrema
Osušene cvjetove bagrema prelite kipućom vodom, pustite da odstoje par minuta.
Čaj zaustavlja nesanicu, žgaravicu i povoljno djeluje na migrenu i neuralgije živaca.
Kod ovih problema pijte 2-3 šalice dnevno.
Cvjetovi sadrže oko 40 mg vitamina C, eterično ulje, 2 mg šećera, smolu, tanin, sirinogin, otrovne bjelančevine fasin, robin i benzoaldehid, sjemenke sadrže oko 38 posto bjelančevina, 13 mg masnog ulja, vlakna, ugljikohidrate, vitamine A, B1, B2, B6, C, magnezij, fosfor, željezo, cink, kalij, natrij, kalcij, a svježe mahune 15 posto bjelančevina, 6 posto masti, 22 posto probavljivih ugljikohidrata, u korijenu ima asparagina.