Mudre izreke

O ljekovitim svojstvima medvjeđeg luka već smo pisali. Ipak, treba napomenuti da je divlji luk mnogo ljekovitiji od češnjaka i treba se najviše koristiti u svježem stanju jer sušenjem gubi 2/3 svoje vrijednosti. Osobito je bogata ljekovitim tvarima u proljeće kada se treba uzimati da očisti krv od svih otrova. Divljim se lukom liječe razne bolesti, a ljudi s lišajevima, reumom i gihtom trebali bi ga cijeniti kao suho zlato.

„Ni jedna biljka na zemlji nije tako djelotvorna za čišćenje želuca, crijeva i krvi kao divlji luk“ napisao je botaničar Kunzle.

U nastavku vam donosimo nekoliko odličnih recepata s ovom izrazito ljekovitom biljkom.

Slani zalogaji ( za 4 osobe)

medvedji luk55 dag lisnatog tijesta
10 dag divljeg luka
10 dag kačkavalja ili sličnog sira
20 dag dimljene šunke
4 do 5 struka mladog luka (samo zeleni dio)
2 jajeta
4 do 5 žlica pirea od rajčice
Sol
Papar

Lisnato tijesto razvijte na dasci za razvijanje tijesta, koju ste malo posipali brašnom. Listove divljeg luka operite, ocijedite i sitno narežite, a mladi luk narežite na tanke kolute. U posudu stavite oba sastojka i rukom izgnječite. Dodajte na kocke narezanu šunku, naribani sir, umućeno jaje, pire rajčicu, sol i svježe mljeveni papar. Razvijeno tijesto premažite bjelanjkom i na njega nanesite pripremljenu smjesu s lukom. Smjesu rasporedite po cijelom tijestu, zavijte  savijutak i oštrim nožem narežite na komade širine 1 cm. Na dno lima stavite masni papir za pečenje i na njega poredajte komade – zalogaje, premažite ih razmućenim žumanjkom i pecite na 180˚C 20 do 25 min. Kada se zalogaji malo ohlade, poslužite ih kao predjelo uz rashlađeno pivo.

Sirni namaz od divljeg luka

25 dag svježeg kravljeg sira
2 do 3 žlice nasjeckanog divljeg luka
1 žlica maslinovog ulja
Sol
Šareni mljeveni papar
U električnom sjekaču ili blenderu miješajte sve sastojke dok ne dobijete kremastu masu. Izvadite iz miksera i ostavite da malo odstoji kako bi se što bolje sjedinili začini i sir pa tek onda poslužite uz kriške kukuruznog kruha ili pecivo.

Ječam s divljim lukom (za 4 osobe)

1 glavica luka
1 mrkva
2 žlice maslinovog ulja
2 šalice ječmene kaše
2 šalice lista divljeg luka
2 češnja češnjaka
Sol
2 do 3 žlice vode

Ječmenu kašu operite i skuhajte, ocijedite i ostavite do upotrebe. Listove divljeg luka operite, ocijedite i sitno narežite. Luk oljuštite i sitno nasjeckajte. Mrkvu narežite na kockice. Češnjak oljuštite i ostavite u komadu. U tavi na maslinovom ulju popržite zajedno češnjak i luk. Kada luk postane staklast, izvadite češnjak, dodajte mrkvu i pirjajte još 5 minuta. Tada dodajte pripremljeni divlji luk i pirjajte ga zajedno s povrćem. Na to dodajte skuhanu ječmenu kašu, posolite i dodajte 2 do 3 žlice vode, promiješajte i poklopite te pirjajte na laganoj vatri 10 do 15 minuta. Ovaj prilog poslužite uz pečeno meso ili uz salatu kao laganu večeru.

Proljetni pureći savijuci (za 3 osobe)

50 dag purećeg bijelog mesa
15 do 20 dag polutvrdog polumasnog dimljenog sira
Oko 30 listova divljeg luka
Maslinovo ulje
Timijan
Sol
Zeleni papar

Listove divljeg luka operite, posušite na čistoj lanenoj krpi i odrežite peteljke. Dimljeni sir narežite ili naribajte na tanke listiće. Pureće odreske potucite samo s jedne strane. Posolite s obje strane, a samo s jedne strane posipajte mljevenim zelenim paprom s malo timijana. Na svaki odrezak u dva sloja složite listove divljeg luka. Preko njih što gušće rasporedite listiće sira. Svaki odrezak uvijte u savijutak i čvrsto umotajte u prethodno nauljenu aluminijsku foliju. Pećnicu zagrijte na 200˚C i savijutke pecite oko 35 minuta. Pečene savijutke ostavite malo da se ohlade, te ih odmotajte i narežite na kose šnite. Kao prilog poslužite povrće na lešo, kuhanu rižu, umak po želji i zelenu salatu. 

Vino od divljeg luka (za smirenje i jačanje organizma)

Punu šaku sitno nasjeckanih listova divljeg luka prokuhajte u 2,5 dl bijelog vina. Po ukusu zasladite medom. Tijekom dana pijte polako, gutljaj po gutljaj.

Iznad glave

flight-radar-24