Jednan od proizvoda koji u sebi imaju najviše aditiva i pojačivača okusa je svakako ketchup. Taj proizvod treba izbjegavati, ali zato pripremite sami ukusa i zdrav ketchup i začinite ga prema vlasitom ukusu.
Sastojci
- 1,5 kg grubo nasjeckanih zrelih rajčica
- 1 luk, nasjeckan
- 2 režnja češnjaka, zgnječena
- 1 crvena ljuta papričica, sitno nasjeckana
- 1 žličica sjemenki kumina
- 1 žličica sjemenki gorušice
- 1 žlica sjemenki korijandera
- 1 žličica crnog papra u zrnu
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 70 g smeđeg šećera
- 4 žlice jabučnog octa
- 1 žlica balzamskog octa
- Sok pola limuna
- 1 žličica soli
Priprema
Stavite rajčice, luk, češnjak, ljutu papričicu, sjemenke kumina, gorušice i korijandera te crni papar i mljevenu papriku u veliku posudu.
Posudu stavite na srednje jaku vatru. Kad smjesa zavrije nastavite kuhati oko 45 minuta, odnosno dok otprilike 1/3 tekućine ne ispari.
Prilikom kuhanja često miješajte.
Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Smjesu ulijte u blender i miješajte na najvećoj brzini 2 minute, odnosno dok se smjesa ne pretvori u glatki umak.
Propasirane rajčice procijedite kroz cjedilo.
Ocijeđenu smjesu ulijte u posudu, dodajte ostale sastojke (smeđi šećer, jabučni i balzamski ocat, limunov sok i sol) i kuhajte na srednje jakoj vatri 10-15 minuta.
Što se dulje kuha, to će ketchup na kraju biti gušći, pa prilagodite duljinu kuhanja vlastitom ukusu.
Vrući ketchup ulijte u staklenke ili boce i dobro zatvorite.
Napunjene staklenke stavite u lonac pun vrele vode, na čije ste dno položili kuhinjsku krpu.
Staklenke trebaju potpuno biti prekrivene vodom.
Kuhajte ih 20 minuta, a zatim pažljivo izvadite i ohladite na sobnu temperaturu.
Ketchup čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.