Mudre izreke

Jednan od proizvoda koji u sebi imaju najviše aditiva i pojačivača okusa je svakako ketchup. Taj proizvod treba izbjegavati, ali zato pripremite sami ukusa i zdrav ketchup i začinite ga prema vlasitom ukusu.
 
Sastojci
  • 1,5 kg grubo nasjeckanih zrelih rajčica
  • 1 luk, nasjeckan
  • 2 režnja češnjaka, zgnječena
  • 1 crvena ljuta papričica, sitno nasjeckana
  • 1 žličica sjemenki kumina
  • 1 žličica sjemenki gorušice
  • 1 žlica sjemenki korijandera
  • 1 žličica crnog papra u zrnu
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 70 g smeđeg šećera
  • 4 žlice jabučnog octa
  • 1 žlica balzamskog octa
  • Sok pola limuna
  • 1 žličica soli
 
Priprema

Stavite rajčice, luk, češnjak, ljutu papričicu, sjemenke kumina, gorušice i korijandera te crni papar i mljevenu papriku u veliku posudu.

Posudu stavite na srednje jaku vatru. Kad smjesa zavrije nastavite kuhati oko 45 minuta, odnosno dok otprilike 1/3 tekućine ne ispari.

ukusni domaci kecap nPrilikom kuhanja često miješajte.

Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Smjesu ulijte u blender i miješajte na najvećoj brzini 2 minute, odnosno dok se smjesa ne pretvori u glatki umak.

Propasirane rajčice procijedite kroz cjedilo.

Ocijeđenu smjesu ulijte u posudu, dodajte ostale sastojke (smeđi šećer, jabučni i balzamski ocat, limunov sok i sol) i kuhajte na srednje jakoj vatri 10-15 minuta.

Što se dulje kuha, to će ketchup na kraju biti gušći, pa prilagodite duljinu kuhanja vlastitom ukusu.

Vrući ketchup ulijte u staklenke ili boce i dobro zatvorite.

Napunjene staklenke stavite u lonac pun vrele vode, na čije ste dno položili kuhinjsku krpu.

Staklenke trebaju potpuno biti prekrivene vodom.

Kuhajte ih 20 minuta, a zatim pažljivo izvadite i ohladite na sobnu temperaturu.

Ketchup čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Iznad glave

flight-radar-24