Jeste li primijetili da pijući kravlje mlijeko imate osjećaj nadutosti, trbušnih plinova koji se kasnije manifestiraju u vrlo neugodnom mirisu? Manijakalna je zabluda da je kravlje mlijeko napravljeno poradi ljudi – moram Vam reći da ono to nije! Ljudsko tijelo nema enzima zapotpunu probavu kravljeg mlijeka i to je uzrok stvaranja neugodnih mirisa i osjećaja nakon konzumiranja istoga. Kravlje mlijeko je napravljeno radi izdajanja mladunčadi, odnosno teladi kojima su potrebni vitamini iz tog mlijeka. Zapitajte se – dajemo li mlijeko naših majki životinjama – i izgleda li to prirodno – uopće?
Sa stanovišta ljudskog organizma, mnogo optimalnije (i nadasve zdravije) su “biljna” mlijeka, proizvedena iz što je moguće manje stupnjeva konverzije do gotovog proizvoda. To će reći da mlijeka poput bademovog, zobenog, sojinog (napomena: sojino mlijeko može poremetiti optimalan nivo hormona), rižinog i sl. imaju mnogo potrebnije supstance za rad ljudskog organizma. Ako mislite jesu li navedena mlijeka kvalitetnija od kravljeg, prvo što trebate pogledati jest ono što i narod kaže: “Koliko para – toliko muzike!” Cijena litre bademovog mlijeka je iznad 20kn, dok je litra kravljeg mlijeka pronalaziva i ispod 5kn. Je li to zbog masovne proizvodnje te se time poštuje zakon ponude&potražnje? Tako enormna cijena mlijeka od orašastih plodova, žitarica i sl. jest zbog toga što je također – enormno kvalitetnije mlijeko za naš organizam.
Ponukan refleksijom o kvaliteti svih vrsta mlijeka i isprobavanjem istih, osobno sam došao do zaključka da su mlijeka navedena u prošlom odlomku ne samo zdravija, već i potrebna u našoj svakodnevnoj prehrani. Za doručak – umjesto kravljeg, upotreba zobenog mlijeka dodaje posebno zdraviju notu za početak svakog našeg dana. Pa ugledajmo se samo na naše mudre stare: “Po jutru se dan poznaje!” Upravo to i jest tema ovoga članka – imati zobeno mlijeko za manje od 3kn po litri – i to identičnog okusa kao onoga u DM-u kojemu je cijena iznad 14kn/L. Ako konzumirate doručak (a tomora biti svako-jutarnja aktivnost pojedinca) – ovaj članak morate imati postavljen na frižideru (ili u umu, naprotiv) kao podsjetnik da ono što sami radimo, daje nam nemalo veću radost užitka.
Sastojci
15-20 dag zobenih pahuljica
1,5 l vode
Postupak
Stavite zobene pahuljice u blender i sitno ih sameljite.
Postupno dodavajte prokuhalu, vruću vodu.
Nakon postupka procjedite mlijeko.
Držite mlijeko u frižideru.
Možete ga koristiti za sve kao i ostala mlijeka.
Ako želite gušće, stavite manje vode.